ALGEMENE GEGEVENS 

De sleutelwoorden voor Sint Eustatius zijn rust en veiligheid. In dat opzicht verschilt Statia sterk van de omringende grotere Caribische eilanden.

Je kunt er wandelen, zwemmen, duiken en van de veelvuldig schijnende zon genieten. Het klimaat is gematigd tropisch met zomertemperaturen tussen 32 en 28 graden en 's winters tussen 28 en 20 graden Celsius.

Het eiland meet 8 bij 3 kilometer en telt ongeveer 3200 inwoners. Door de specifieke ligging en de kleinschaligheid is er nauwelijks sprake van criminaliteit, wat van de meeste Caribische eilanden bepaald niet gezegd kan worden. 

Statia wordt bestuurd door een gouverneur en een eilandsraad of zo men wil door een burgemeester en een gemeenteraad.

Politie en douane zijn op Nederlandse leest geschoeid en worden geleid en bijgestaan door personeel uit Nederland. 

De voertaal is Engels en  de Amerikaanse dollar is het betaalmiddel. In het voortgezet onderwijs wordt Nederlands gegeven. Op de kantoren van de overheid en een aantal winkels wordt Nederlands gesproken. 

Statia is alleen bereikbaar door de lucht, er is geen bootdienst waar dan ook heen. De vijf dagelijkse reguliere vluchten vanuit Sint Maarten worden verzorgd door de WINAIR. Men kan ook een privé vliegtuigje huren, dat wel wat meer kost maar het verschil wordt steeds kleiner wanneer men met meerderen (maximaal 3 personen) boekt. Voordeel is de tijdwinst omdat het wachten op aansluiting in Sint Maarten vervalt.

De economische pijlers van Statia zijn:

* de olieterminal

het kleinschalige toerisme (het eiland wordt niet overlopen door toeristen)

 

STATUS  EN TOELATING

Sint Eustatius (Statia) is op 10 oktober 2010, bij het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen, een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Daarmee is het Nederlands recht van kracht geworden, maar nog niet op alle terreinen. Nederlanders op vakantie mogen hier per jaar maximaal 6 maanden verblijven. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. Wie hier permanent wil wonen of tijdens enig jaar langer dan 6 maanden wil verblijven moet een verblijfsvergunning aanvragen, die men krijgt wanneer men over  voldoende middelen van bestaan en woonruimte beschikt en geen strafblad heeft. Werk of studie zijn ook redenen om iemand een verblijfsvergunning te verstrekken.

Voor wie zich hier definitief vestigt: het belastingklimaat is milder dan in Nederland. 

Op de site van de Rijksdienst Caribisch Nederland (http://www.rijksdienstcn.com/) kunt u alles over de regelgeving terugvinden.